Μπορεί ένα υπέροχο χαμόγελο να παραμείνει ακέραιο και όμορφο για πολλά χρόνια?
Η αντιγήρανση των οδοντικών και περιοδοντικών ιστών επιτυγχάνεται μέσω της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Δημήτρης Κωνσταντώνης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ορθοδοντική

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2023

SOCIAL

dimitrios_konstantonis

Προϋπόθεση επιτυχίας της πρόληψης είναι η σωστή θέση των δοντιών στα οστά των φατνίων και η σωστή σχέση των οστικών βάσεων (γνάθων) μεταξύ τους. Τα δόντια πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα και οι οδοντικοί  φραγμοί μεταξύ τους σε τέλεια σύγκλειση. Υπό αυτές τις συνθήκες η χρήση οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος καθώς και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο μπορούν να μας εξασφαλίσουν μακροζωία σε ένα υπέροχο χαμόγελο.

Ενήλικες

Η οδοντική υγεία είναι συχνά ο κύριος λόγος για ορθοδοντική θεραπεία στους ενήλικες.  Η ορθοδοντική θεραπεία βοηθά στο να προληφθούν σοβαρά οδοντικά προβλήματα όπως τερηδόνες, νοσήματα των ούλων και να αποφευχθούν εξαγωγές δοντιών. Όσο καλά και να χρησιμοποιούνται η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα τα στραβά δόντια είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην τερηδόνα και επιρρεπή στην περιοδοντίτιδα. Τα αραιά δόντια από την άλλη είναι επίσης ένα πρόβλημα, ιδίως όταν τα κενά οφείλονται σε δόντια που έχουν εξαχθεί. Σε αυτή την περίπτωση τα δόντια γέρνουν στον κενό χώρο υφιστάμενα απώλεια στήριξης από το οστούν και αρχίζουν να έχουν κινητικότητα. Τα πεταχτά δόντια εκτός από το ότι είναι άσχημα αισθητικά δημιουργούν ανάλογα προβλήματα σύγκλεισης καθώς δεν έρχονται σε σωστή επαφή με τα κάτω δόντια κατά τη μάσηση.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα δεν περιορίζονται πάντα στην περιοχή του στόματος. Η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους, θορύβους κατά τις κινήσεις τους στόματος που οφείλονται σε μετατόπιση του διάρθριου δίσκου, πόνους στην περιοχή του προσώπου κα. Παρότι αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ποικιλία αιτιών η συμμετοχή του ορθοδοντικού στην επίλυση του προβλήματος είναι συχνά απαραίτητη.

Μερικοί είναι τυχεροί. Έχουν όμορφα δόντια και σωστή λειτουργία χωρίς τη βοήθεια κανενός ειδικού. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όμως θα χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία για να τα αποκτήσει . Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν όμορφα και υγιή δόντια στη ενήλικη ζωή τους?

Παιδιά

Η σωστή και αρμονική ανάπτυξη  των γνάθων και η ανατολή των δοντιών σε φυσιολογική  θέση σίγουρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στοματικής υγείας των παιδιών .  Πολλές φορές όμως διάφοροι παράγοντες, όπως ο παρατεταμένος θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας, η πρόωρη απώλεια  των νεογιλών δοντιών καθώς και κληρονομικοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν αποκλίσεις από το φυσιολογικό.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως υπάρχουν σημάδια ή συνήθειες που υποδεικνύουν την ανάγκη για μια επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Ο παρατεταμένος θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας ή η προώθηση της γλώσσας κατά την κατάποση είναι συνήθειες που δημιουργούν ορθοδοντικά προβλήματα. Ο ορθοδοντικός θα προσπαθήσει σε πρώτη φάση να συζητήσει με το παιδί και τους γονείς και να τους συμβουλεύσει για την ανάγκη διακοπής των συνηθειών αυτών. Αν παρόλα αυτά το παιδί συνεχίζει, ο γιατρός  μπορεί να καταφύγει σε προληπτική ορθοδοντική όπως είναι η τοποθέτηση ενός ορθοδοντικού μηχανισμού που βοηθάει το παιδί να σταματήσει τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Τα στραβά ή πεταχτά δόντια ή ακόμα γνάθοι που δεν βρίσκονται σε καλή σχέση μεταξύ τους είναι σημάδια που πρέπει να μας  οδηγήσουν στον ορθοδοντικό. Εκείνος θα αποφασίσει την άμεση έναρξη της θεραπείας ή την παρακολούθηση και εκτίμηση της κατάστασης σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πιο  απλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε στους γονείς είναι να απευθυνθούν σε ειδικό ορθοδοντικό για μια προληπτική ορθοδοντική εξέταση όταν το παιδί είναι  7 ετών.

Η αντιγήρανση ξεκινάει από νωρίς!

Δημήτρης Κωνσταντώνης
Ειδικός Ορθοδοντικός DDS, MS, PhD, ABO certified
Παν/μίου Saint Louis, ΗΠΑ