Παιδοδοντιατρική

Στο bestsmiles η οδοντιατρική γίνεται παιχνίδι!

Παιδοδοντιατρική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και την θεραπεία των νόσων του στόματος, σε παιδιά και εφήβους καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι κάνει ο Παιδοδοντίατρος;

Στόχος Παιδοδοντιατρικής

Ο στόχος της Παιδοδοντιατρικής είναι να γίνει η οδοντιατρική εμπειρία ευχάριστη για το παιδί, να μην υπάρχει φόβος για την οδοντιατρική θεραπεία και να εξασφαλιστεί η δια βίου καλή στοματική υγεία.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η πρόληψη να ξεκινάει από νωρίς και έτσι η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται στα πρώτα γενέθλια του παιδιού. Η εφαρμογή προληπτικού προγράμματος στο ιατρείο πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 3 εκτός αν συσταθεί κάτι διαφορετικό από τον ιατρό.

Συχνές Ερωτήσεις

Ναι γιατί τα προβλήματα σε παιδικά δόντια που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να οδηγήσουν σε αποστήματα, έντονο πόνο, ορθοδοντικά προβλήματα, να επηρεάσουν την διάπλαση των μόνιμων δοντιών, την φυσιολογική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και τέλος να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα, φλεγμονές κόλπων του προσώπου (πχ ιγμορίτιδα) κλπ.

Οι καλύψεις οπών και σχισμών (ή αλλιώς πλαστικοποιήσεις ή sealants ) είναι υλικά τα οποία αποφράσσουν τις οπές και σχισμές των δοντιών με σκοπό να προλάβουν ή να ανακόψουν την εξέλιξη της τερηδόνας στις μασητικές επιφάνειες. Η εφαρμογή τους γίνεται χωρίς τροχισμό του δοντιού. Συνήθως τοποθετούνται σε μόνιμα δόντια χωρίς όμως να αποκλείεται η εφαρμογή τους και στα νεογιλά. Οι καλύψεις οπών και σχισμών χρειάζονται παρακολούθηση και μερικές φορές συμπλήρωμα ή αντικατάσταση προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια προστασία του δοντιού

Το φθόριο είναι ένα φυσικό ιχνοστοιχείο το οποίο προσροφάται από τα δόντια και κάνει πιο ανθεκτικές τις υγιείς οδοντικές επιφάνειες στην ανάπτυξη της τερηδόνας, ενώ σταματάει αρχόμενες τερηδόνες όταν αυτές δεν έχουν κάνει κοιλότητα. Αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη της τερηδόνας. Στο οδοντιατρείο η φθορίωση γίνεται με ειδικό βερνίκι ή gel το οποίο εφαρμόζεται συνήθως κάθε 6 μήνες. Ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν ανάγκη από πιο συχνές φθοριώσεις, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, με ορθοδοντικούς μηχανισμούς, πολλές τερηδόνες κλπ.